Behandling af vorter

Det findes en række forskellige mærker til og behandlinger af vorter, som er tilgængelige i håndkøb. Alle slags midler, som kan købes i håndkøb, er sikre og skader ikke. Hvis normal hud udsættes for salicylsyre kan der opstå en brændende følelse eller en rødme, men den giver aldrig eller sjældent anledning til infektion eller ardannelse. Et effektivt alternativ, er at prøve frysemiddel mod vorter. For at stoppe rødmen eller den brændende følelse på huden er det nok at stoppe med at anvende salicylsyre på de irriterede områder, og huden vender tilbage til dens normale tilstand. Det anbefales dog ikke at anvende salicylsyre på ømfindtlige områder som i ansigtet eller i lysken; i disse områder er det sandsynligt, at behandlingen vil forårsage irritation og rødmen. Generelt anbefales det ikke at give salicylsyre til personer med diabetes eller til områder, hvor der er dårlig blodcirkulation.

Dette skyldes, at der forelægger en mistanke om, at huden ikke læger normalt. I praksis er det dog sådan, at salicylsyre ikke bør anvendes, hvis der findes tydlige tegn på vedvarende betændelse i huden.

Midler i håndkøb til nedfrysning af vorter er sikre, men man skal være forsigtigere med anvendelse. Det er meget vigtigt at følge anvisningerne, som følger med produkterne, da effekten af behandlingen sker ved at ødelægge levende væv.

Hvor effektive er vortebehandlinger?

Almindelige vorter behandles bedste med løsninger baseret på salicylsyre eller behandlinger, som er baseret på nedfrysning. Disse kan være relativt effektive, op mod 75 % af alle vorter forsvinder. Behandlingerne er lette at udføre, men kan tage tid, ofte måneder.

Plantar-vorter eller mosaikvorter (en samling af mange tætliggende Plantar-vorter) er betydeligt sværere at behandle, men kan behandles med midler i håndkøb. Vorter under foden kan føles som om, de sidder dybt og kan være ubehagelige; de kan føles som en kugle eller klump, men de ligger dog stadig i det yderste lag af huden. Salicylsyre-dråber eller -plastre hjælper med at fjerne den tykke overliggende hårde hud og gør, at vorten føles mindre som en ubehagelig klump. Aerosol-frysning kan også anvendes til samme formål. I de tilfælde, hvor det er svært eller umuligt at behandle, er der ingen grund til at anstrenge sig for meget. Så kan behandlingen blive værre end sygdommen.

Almindelige eksempler på denne slags tilfælde:
Vorter under eller rundt om neglene
Denne slags vorter er ekstremt resistente overfor behandling. Et eller to forsøg af lægen er vel et forsøg værd. Hvis denne behandling mislykkes, vil behandling med syre bare få dem til at se grimmere ud.

Mosaikvorter
Disse små vorter kan udvikle sig fra ti til flere hundrede under fodsålen. Denne type af vorter plejer ikke at gøre ondt, men de reagerer sjældent på nogen form for behandling. Det er dog et forsøg eller to værd at behandle disse.

Flade vorter
Disse er små, flade, hudfarvede vorter, der ligner bumser. De kan dukke op mange forskellige steder på kroppen, fx i ansigtet, på armen eller i lysken. Det er forholdsvist let at fjerne dem med anvendelse af salicylsyre eller anden metode, men de har en tendens til at komme igen.

Hvis behandlingen mislykkes?
Hvis dine behandlinger ikke er succesfulde, eller hvis du ikke orker at vente mere, findes der forskellige behandlinger, som kan udføres af hudlæger. To almindelige metoder, som udføres af hudlæger til at fjerne vorter, er nedfrysning med hjælp af flydende kvælstof eller ved at brænde vorten med en elektrisk nål. Begge disse metoder kan være smertefulde, men efterlader normalt ingen ar. Foruden disse to almindelige behandlinger, findes der nogle andre, som læger kan udføre

  • Imiquimod (Aldara) er en immunstimulator godkendt til anvendelse på genitale vorter, men er rapporteret som også værende effektiv på nogle almindelige vorter. Denne behandling er dog dyr.
  • Indsprøjtninger med candida (gær).
  • Indsprøjtninger med Bleomycin, et kemoterapeutisk middel, som anvendes i kræftbehandling
  • Kirurgi for at skære vorten væk er en almindelige metode

Hvis vorterne ikke er særlige store og ubehagelige, bør kirurgisk fjernelse eller aggressiv laserkirurgi i almindelighed undgås til at fjerne vorter. Eftersom vorter forårsages af en virus, kan de desværre komme igen – også selvom de er fjernet kirurgisk.