Fodvorter – (Plantar-vorter)

Fodvorter kaldes også nogle gang for Plantar-vorter eller “Verruca plantaris”. Som andre vorter forårsages den af HPV-virussen og forekommer på fodsåler, tæer og ofte på andre trædeflader under foden. Fodvorter plejer til sidst at forsvinde af sig selv, men kan være meget sejlivede – ikke sjældent kan man kæmpe med en fodvorte igennem flere år. Behandling anbefales stærkt til dem, der ikke trives med deres vorter, men også for at lindre symptomer og minimerer risikoen for at overføre HPV-virussen til andre i omgivelserne. Fodvorter kan behandles med almindelige vorte behandlinger, men frysemiddel mod vorter giver normalt god effekt.

Fodvorter giver normalt følgende symptomer og har følgende udseende:
Fortykket hud. Ofte består en plantar-vorte eller fodvorte af lag af hård hud, som i overraskende grad ligner helt normalt hård hud på grund af sit seje og tørre væv. Nogle gange siger man, at vorter på fødderne har en blomkålslignende form.

Vorteplantar1

Små sorte prikker. Disse små, sorte prikker, på størrelse med en nålespids, kan nogle gange ses på overfladen, men er oftest forsænket i midten af vorten. En god måde at skelne en vorte fra hård hud er at lede efter disse prikker. Prikkerne forårsages af tørret blod, som findes i kapillærerne (små blodkar) ved hudoverfladen tæt på og under vorten.

Vorteklynger. Fodvorter kan spredes over fodsålen og udvikle klynger af masser af små fodvorter, som kaldes mosaikvorter. Dette er ikke usædvanligt og forårsager givetvis øget smittespredning, ubehag og smerte.

Smerte. Det kan være smertefuldt at gå og stå, især hvis vorten er stor og sidder direkte under en trædeflade, hvor vægten lægges, fx på hælen. Tryk fra siderne på vorten kan også forårsage smerte, dog ofte i mindre grad. Et godt tips er at anvende sko med bløde indersåler for at mindske smerten. Vortebehandling kan påvirke smerte i begge retninger, men generelt gælder det, at vorten gør mindre ondt, jo mindre den er.

Sådan smittes du
Infektion med fodvorter forårsages oftest af, at man går på fugtige overflader, som fx i bruserum og ved pools. Ikke helt overraskende er det, at det er i omklædningsrum og bruserum på skoler og i idrætsforeninger, at de fleste smittes med HPV-virussen. HPV er en robust virus, som desværre kan overleve i flere uger udenfor en vært og menneskekrop.

Som regel bliver man ikke smittet ved eksponering, men da virussen overlever længe på fliser, udsættes man konstant for smitterisiko, og modtagelige bliver til sidst smittet. Risikoen for smitte øges, hvis huden har hudafskrabninger eller rifter, og smitter ved direkte kontakt med HPV-virussen. Efter at man er blevet smittet, kan det tage flere uger, i visse tilfælde flere måneder, før vorterne vokser store nok til at blive synlige for det blotte øje. Børn er overrepræsenteret som smittebærere, men med årene, og efter at man er blevet smittet, opbygger immunforsvaret beskyttelse med virussen. Voksne rammes også af vorter, men sjældnere, og ofte bliver infektionen betydelig mindre pga. immunforsvaret.

Forebyggelse af smitte mod HPV-virussen
Man kan forebygge infektion med fodvorter, og et simpelt råd er, at gå meget med bare fødder, hvor der ingen smitterisiko forelægger. Huden udvikler en tyk beskyttende hud, og virussen har meget sværere ved at trænge ind i hud, som er hård under fodsålen. Andre råd til at forebygge infektion af fodvorter er: Undgå at dele strømper med andre mennesker, undgå direkte kontakt med vorter på andre dele af kroppen, og undgå kontakt med vorter på andre mennesker. Du bør også vaske fodsålerne omhyggeligt med sæbe i bruseren for at mindske risikoen for at blive smittet.

Eftersom vorter er smitsomme, bør de, som er smittet, tage forholdsregler. Tre gode råd er:
Anvend flipflops/sandaler i bruser og omklædningsrum.

Anvend plaster på vorterne, når du er i brusebad, hvis du ikke ønsker at anvende sandaler.

Del ikke dit håndklæde, dine sko eller strømper med andre.

Behandling af fodvorter
Det findes en række forskellige former for behandling af fodvorter. Generelt er fodvorter sværere at behandle end andre typer af vorter. Årsagen til dette er, at den sidder under trædeflade, får for lidt luft og meget sved at vokse i. Netop fodvorter anses desuden for at være lidt sejere, fordi de skal kunne trænge gennem den tykke hud under foden, og når den er godt på plads, så forbliver den der.

Der findes forskellige typer af lægemidler og behandlinger, som kan fjerne vorter på foden. En del personer, der har store problemer med smerte og hurtigt ønsker at slippe af med problemet, vælger nogle gange kirurgi til at fjerne vævstrukturen. For det meste, og hvis man har tålmodighed, plejer vorten til sidst at opgive, hvis man er ihærdig med at behandle den med lægemidler mod vorter.

Lægemidler mod fodvorter
Medicin og midler baseret på salicylsyre, som opløser og ødelægger vortens væv, findes i to varianter: i håndkøb og på recept. Den receptpligtige medicin har en højere koncentration af syre end dem i håndkøb. Angiveligt skal 12 ugers daglig behandling med salicylsyre have vist sig at føre til en fuldstændig heling af vorter i 10-15 % af tilfældene.

Cantharadin, som også kaldes Blister bille-ekstrakt, er et middel, som smøres på en vorte af en læge og producerer en blære efter 4-6 timer. Formålet med denne proces er at ødelægge vortens væv. Som regel er behandlingen effektiv, men der opstår et sår efter behandlingen, som giver smerter. Det kan være nødvendigt at gentage proceduren for at dræbe virussen, som kan være meget sejlivet.

Immunterapi. Denne behandling består af en indsprøjtning af antigener i en ny vorte for at udløse en reaktion i patientens immunforsvar mod vorten. Formålet med at fremkalde reaktionen er at fjerne og læge vorten. Immunterapi anbefales nu som en behandling, der ikke bør udføres i første omgang. Denne metode er ikke almindelig i Sverige.