Kønsvorter (kondylomer)

Kønsvorter, genitale vorter, veneriske vorter og kondylomer er alle navne på den samme værtsstamme, nemlig Kondylom, som det kaldes i Italien. Kondylom er en variant af HPV-virussen, som findes i mere end 100 forskellige varianter. Man har klarlagt, at ca. 40 forskellige stammer af HPV kan ramme underlivet og kønsorganerne. Genitale vorter findes der mange varianter af. De kan se forskellige ud og være svære at fjerne. Disse forskelligheder varierer også afhængig af det angrebne individs immunforsvar. De fleste tilfælde af kønsvorter forårsages af to forskellige former for HPV (HPV-6 og HPV-11). Vortemiddel har normalt begrænset effekt mod kønsvorter. Den bedste behandling du får med lægemidler til kønsvorter, f.eks Condyline.

Om at blive smittet
De fleste patienter med genitale vorter er i alderen 17-33 år. Genitale vorter er meget smitsomme. Der er ca. 60 % risiko for at få en hudinfektion fra en enkel seksuel kontakt med nogen, som har kondylomer. Ved smitte gennemtrænger virussen ofte huden, hvor den har mikroskopiske revner i slimhinder i underlivet, og derefter sker der ingenting. Det er ikke ualmindeligt, at det tager år eller måneder inden de første symptomer på infektion opstår. Dette går det meget svært at afgøre af hvem og hvornår, man er blevet smittet. Desværre er det muligt at blive smittet af kondylomer via toiletsæder, saunaer og lån af snavset undertøj. Man bør være forsigtig med nogle ting med individer, man ved er smittet.

Sammenhængen med livmoderhalskræft
Cirka 90 % af alle kønsvorter forårsages af to specifikke typer af virussen (HPV-6 og -11). Disse HPV-typer anses for at være ”lav risiko”, hvilket betyder, at de har et lavt kræftfremkaldende potentiale. Andre typer af HPV-virussen er kendte årsager til celleforandringer og livmoderhalskræft hos kvinder. HPV-16 er en af højrisiko virus, som hævdes at være ansvarlig for ca. 50 % af tilfældene af livmoderhalskræft. HPV-typerne 16, 18, 31 og 45 er andre kendte ”højrisiko” typer af HPV-virussen. Et samlet navn for HPV-virussen, som forårsager kræft, er onkogen HPV-virus. Så vidt man ved, virker det til at onkogen HPV-virus forårsager de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.